Ψηφιακή Τεχνολογία και Επιχειρήσεις

Τύπος Μαθήματος:  Υποχρεωτικό Κατεύθυνσης
Εξάμηνο Σπουδών:  Εαρινό
Αριθμός Πιστωτικών Μονάδων:  6 ECTS
Αριθμός Διδακτικών Μονάδων: 
Όνομα Διδάσκοντος:  Δρ. Βαγγέλης Μεννής
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να αγνοήσουν την πληροφορική και τις εφαρμογές της, από το απλούστερο έως το πιο σύνθετο επίπεδο. Όλο και περισσότερο τα στελέχη των επιχειρήσεων μιλούν για Μέγα-Δεδομένα (Βig-Data), Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), Υπολογιστική Νέφους (Cloud Computing) και Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Internet of Things). Οι δραματικές αλλαγές στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, του εξοπλισμού και του λογισμικού, οι προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς η οποία σε μεγάλο βαθμό μετασχηματίζεται σε ψηφιακή, διαμόρφωσαν ή επέβαλλαν όχι μόνο μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη των ανωτέρω τεχνολογιών, αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο μπορεί να τις συνδυάσει αποτελεσματικά ώστε να παρέχονται όλο και πιο ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιπλέον, μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας συγκέντρωσαν (ειδικά την περίοδο της επιδημίας) τεράστια οικονομική ισχύ με ανάλογη πολιτική και κοινωνική επιρροή, ενώ ο ανταγωνισμός φαίνεται να λειτουργεί σε συνθήκες ολιγοπωλίου. Τα επιχειρηματικά μοντέλα των επιχειρήσεων αυτών τροφοδοτούνται από τη συλλογή δεδομένων του διαδικτύου: αγοραστικές συνήθειες, προσωπικές συνήθειες ή συμπεριφορές κλπ. Η λεγόμενη "ψηφιακή αγορά" μοιάζει να διαμορφώνεται σε ένα δικό της πλαίσιο το οποίο δύσκολα θα ελεγχθεί από τους παραδοσιακούς θεσμούς, αφού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Στόχος του μαθήματος είναι ο μεταπτυχιακός φοιτητής να αποκτήσει τις γνώσεις και τη νοοτροπία για να διακρίνει τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και τον τρόπο που δημιουργούν καινοτομία και επιχειρηματική δυναμική. Επιπλέον, να παρακολουθήσει, όσο το δυνατόν, τις ερευνητικές προοπτικές όπως διαμορφώνονται στον ψηφιακό κόσμο των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.